25
јан

Kako komunicirati sa dizajnerom enterijera koji uređuje vaš stan

 

Većina ljudi kada pomisli da angažuje dizajnera enterijera, isključivo se usredsredi na estetiku: boju zidova, vrstu prozora, šare na jastučićima itd. Međutim, to predstavlja vrlo mali deo onoga što dizajner može da doprinese vašem enterijeru, a to je mnogo više od prostih „kozmetičkih“ intervencija. Dizajner enterijera zamišlja, planira i oprema prostor tako da on bude i lep i funkcionalan. On pravi balans između estetskih zahteva i strukturnog planiranja koji će oslikavati klijentov način života na najbolji način; on gradi određen ambijent i raspoloženje u prostoriji, dopunjuje arhitektonske nedostatke stambenog prostora i omogućava da se manje glamurozni detalji, kao što su utičnice ili prekidači, uklope u celokupni dizajn enterijera. Dizajner takođe održava komunikaciju sa majstorima, proizvođačima i drugim ljudima koji su neophodni da bi se dizajn sproveo u delo.

Vi možda imate jasnu ideju o tome kako želite da vaš dom izgleda, ali dizajner enterijera je tu da vam pomogne da tu ideju realizujete, dok istovremeno vodi računa o manje atraktivnim delovima tog posla kao što je prostorno planiranje. Izvežbano oko i kreativan um omogućavaju osmišljavanje rešenja kojih se vi možda nikada ne biste dosetili, a ogromna pažnja koju dizajner mora poklanjati svakom detalju će pretvoriti vaš životni prostor u savršeno skockan i visoko funkcionalan lični raj.

Birajte odgovarajućeg dizajnera enterijera

Pazite da dizajner enterijera kojeg angažujete odgovara vašem ličnom ukusu i stilu. Ne postoje dva ista čoveka, pa tako ni dva ista klijenta, a dobri dizajneri enterijera su dovoljno spretni da kvalitetno pređu sa urbanog penthausa na dizajniranje enterijera vikendica u zabačenom selu bez ikakvih problema. Međutim, skoro svaki dizajner enterijera ima svoju osnovnu estetiku koja ostaje konstanta u svim njegovim radovima. Na primer, ako želite belu ili neke neutralne boje za vaš enterijer, nemojte angažovati dizajnera čiji rad obiluje jarkim i veselim bojama. Kada ste u potrazi za dizajnerom, tražite paralele između njegovih prethodnih radova i enterijera koji vi želite.

Komunikacija sa dizajnerom enterijera

Imati dobrog dizajnera enterijera podrazumeva i biti dobar klijent. Dizajneri enterijera znaju da se najbolji rezultati postižu u bliskoj saradnji sa klijentima. Na pitanje „Šta čini dobrog klijenta?“, odgovor svih upitanih dizajnera, arhitekata i preduzimača je: komunikacija, komunikacija i komunikacija.

Saopštite vašem dizajneru koji je vaš omiljeni način komunikacije; da li je to telefonski, preko imejla, poruka ili možda na sastancima uživo. Imejl je uobičajen i najpopularniji način komunikacije sa dizajnerima, ali imajte na umu da razgovor u četiri oka ne ostavlja prostor za nesporazume, gradi jači odnos i omogućava da se eventualni problemi rešavaju brže. Zato uvek prvo uspostavite komunikaciju sa dizajnerom enterijera i uvek se najpre konsultujte sa njim, jer dizajner kreira ideju i kompletnu viziju, dok preduzimači i majstori samo materijalizuju tu ideju.

Precizno i blagovremeno iznesite vaše ideje

Čak i ako imate problema da objasnite koju tačno ideju ste zamislili, fotografije soba koje vam se dopadaju će dizajneru odmah staviti do znanja šta je otprilike vaša zamisao. On će vas pitati koji vam se detalji najviše sviđaju i to će koristiti kao smernice u daljem radu. Sa druge strane, možete mu pokazati i fotografije i uzorke boja, motiva i stilova koje vam se nimalo ne dopadaju, što jednako može da bude od pomoći.

Unapred odlučite koji komadi nameštaja mora da ostane u enterijeru. Celokupan proces će ići mnogo brže ako ideje o postojećim komadima odmah saopštite vašem dizajneru enterijera tokom prve posete ili konsultacije. Na taj način, on će odmah znati koje komade mora da uključi u budući enterijer i shodno tome početi sa pravljenjem plana. Takođe bi bilo dobro da na prvim konsultacijama svi članovi vaše porodice budu prisutni da bi se izbegli potencijalni konflikti u daljem radu. Ako se vaš supružnik, recimo, protivi određenoj boji ili želi da zadrži posebno drag komad nameštaja, najlakše je to rešiti odmah na početku.

Budite otvoreni za sugestije

Vrlo je redak slučaj da se klijent u 100% situacija odmah složi sa dizajnerovom sugestijom. Vaš dizajner enterijera će vam možda predložiti komad nameštaja ili boju zidova koja vam se ne sviđa, ali nemojte je odmah odbaciti. Dajte sebi više vremena da podrobnije razmislite o toj ideji. Velike su šanse da ćete se, kada vam dizajner objasni zašto je određena ideja dobra za vaš enterijer i kada date sebi više vremena da zamislite kako bi to izgledalo u praksi, predomisliti i uvideti da to možda i jeste najbolje rešenje, iako to nije bilo ono što ste prvo zamislili.