@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

BS Centar

  /  Enterijer   /  BIljke i dizajn enterijera

BIljke i dizajn enterijera

Kada se planira dizajn enterijera, biljke su verovatno poslednja stvar o kojoj se razmišlja. Međutim, s obzirom na to koliku pozitivnu promenu biljke unose u prostoriju, trebalo bi da bude jedna od najvažnijih stavki u dizajnu enterijera. Nijedan predmet ne može oplemeniti prostor kao živi organizam koji ima dekorativnu ulogu, a s obzirom na raznovrsnost biljnih vrsta, svakako se može naći najmanje po jedna za svaki prostor i za svačiji ukus.

Biljke postaju i svojevrsno umetničko delo, zbog čega dizajneri enterijera sve češće uključuju biljke i saksije u svoje projekte. Pored estetskog osmišljavanja enterijera, bitno je znati šta će živeti u vašem domu i šta se može gajiti u skladu sa vašim stilom života. Savremeni dizajneri enterijera naglašavaju da je prilikom uređenja enterijera veoma važno birati one biljke koje odgovaraju celokupnom stilu uređenja.

Važnost održavanja biljaka u enterijeru

Korišćenje biljaka u modernom dizajnu je prilično veliki izazov, jer moderni dizajn zahteva estetiku čistih linija i jednostavnost. Priroda, međutim, često ume da bude divlja i neuredna, ali to nikako ne znači da bi moderni enterijeri trebalo da se liše zelenila, već da treba više obraćati pažnju na održavanje biljaka koje žive u našem domu.

Kao i svaki drugi živi organizam, biljke zahtevaju redovno održavanje i optimalne uslove u kojima mogu da rastu i da se razvijaju. To je verovatno jedan od glavnih razloga zašto, naročito u urbanim sredinama, sobne biljke nisu zastupljene koliko bi trebalo, s obzirom na brojne pozitivne efekte koje pružaju.

Prilikom pozicioniranja sobnih biljaka treba voditi računa o tome da uvek imaju odgovarajuće svetlo, temperaturu, vazduh i vlagu. Zato je vaša jedina obaveza kada unosite zelenilo u svoj dom da se informišete o vrsti biljke koju ste odabrali; da li joj prija direktno sunce ili ne, toplo ili hladnije okruženje, suv ili vlažan vazduh, koja je optimalna količine vode, itd. Sasvim je pogrešno mišljenje da svim biljkama prija da stoje pored prozora, jer neke biljke uopšte ne vole puno svetla, a neke čak uopšte i nisu sobne biljke.

Kako biljke utiču na zdravlje

Osim estetskog oplemenjivanja prostora, koje direktno utiče i na raspoloženje i ugodnost boravka u zatvorenom prostoru, biljke u enterijer donose i brojne pozitivne zdravstvene uticaje. Svojim koloritom stvaraju zdravo okruženje i utiču na smanjenje stresa, a čak je i naučno dokazano da zelenilo u enterijeru pomaže smirivanju misli i uma.

Između ostalog, biljke upijaju elektromagnetska zračenja, šire pozitivnu energiju, štite nas od buke i suzbijaju neugodne mirise. Ipak, njihova najvažnija funkcija je da oplemenjuju vazduh procesom fotosinteze – uzimaju ugljen dioksid, a u prostor ispuštaju kiseonik. Biljke, takođe, utiču i na smanjenje nivoa prašine, a u velikoj meri i na snižavanje temperature vazduha. Pravilnim izborom biljaka koje filtriraju sve nečistoće, vaš dom će biti mnogo prijatnije mesto za boravak.

Vrste biljaka za enterijer

Ukoliko je vaš prostor svetao i prozračan, najbolji izbor bi bila neka veća biljka, ukrasno grmlje ili drveće pa čak i voćne sadnice. Dobro dekorativno rešenje je nezaobilazni bonsai, koji se sadi u plitke posude, a odgovaraju mu svi oblici, od okruglog, preko četvrtastog do pravougaonog. Ono što jeste važno je da je kamena posuda u pitanju, a boju i oblik možete da birate po želji.

Takođe, možda će vas iznenaditi činjenica da šimšir nije samo dekoracija za dvorišta i vrtove. Njega je moguće gajiti i u saksiji, i tako njime ukrasiti balkon ili neku prostoriju pri uređenju enterijera, ali treba voditi računa da ne bude direktno izložen suncu. Naravno, šimšir možete makazama oblikovati u loptice i razne druge geometrijske oblike.

Kaktusi se lako uklapaju u sve stilove dizajna, od rustikalnog do modernog enterijera, jer izgledaju veoma prirodno, a ne zahtevaju puno pažnje. Pesak i kamen su neki od elegantnih elemenata za moderan enterijer, a kaktusi mogu da žive i u takvom okruženju. Kaktusi su izuzetno dekorativni i idealni su za sve vrste ukrasnih posuda za cveće, jer ne zauzimaju mnogo prostora.

Naravno, tu je i filadendron, biljka koja prednjači u dekoraciji enterijera, zajedno sa fikusom. Diskretan, a istovremeno bogat zelenim listovima, filadendron je savršeno rešenje za svaki dom. U zavisnosti od toga da li želite da se stopi sa stilom vašeg enterijera ili da se ističe kao odvojeni detalj izaberite odgovarajuću dekorativnu saksiju.

Takođe je važno znati da diskretno uređenje enterijera dozvoljava velike i grandiozne biljke, dok sa druge strane, manje prostore koji su uređeni u tradicionalnom stilu najbolje osvežavaju male biljke koje liče na poljsko cveće, nežna i krhka paprat ili kućna ljubičica. Ako za njih odaberete neku zemljanu posudu, izgledaće sveže i u vaš dom uneti prelep rustikalni i prirodni ambijent.