@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

BS Centar

  /  Enterijer   /  Ideje za uređenje enterijera: boje u kupatilu
ideje za boje u kupatilu dizajn enterijera

Ideje za uređenje enterijera: boje u kupatilu

Kupatilo je jedna od najvažnijih prostorija u našem domu, a ujedno i mesto u kojem provodimo veliki deo vremena. Ono utiče na naš svakodnevni život na različite načine, pa tako postoje i brojni detalji na koje treba obratiti pažnju prilikom uređivanja kupatila.

Pored dobre organizacije i sređenosti kupatila koje olakšava kretanje i snalaženje tokom užurbanih jutara, jedna od najvažnijih stvari je izbor boja za kupatila. Ovo nije neka nova informacija za ljude koji bar malo poznaju dizajn enterijera, jer je poznato koliko boje mogu da utiču na raspoloženje i psihofizičko stanje ljudi.

Osnovna pravila pri izboru boja za kupatila

Odabir keramike kupatila ima veliki uticaj na doživljaj čitavog prostora i njegove veličine, i zato postoji niz pravila koja važe pri uređenju enterijera svakog kupatila. Ako ste se odlučili da boje za kupatilo birate samostalno, prvo što treba imati na umu je da za kupatilo treba odabrati boje koje nisu previše jake ili svetle. Iako, na prvi pogled, kupatilo u vrlo svetlim bojama može izgledati kao dobra ideja, to vam kasnije može praviti problem usled jake refleksije i odsjaja. Ako se svetlo, na primer, odbija od zida svetlo zelene boje, ono može promeniti nijanse i tonus vašeg lica kada se gledate u ogledalu. Ovo može predstavljati veliki problem prilikom nanošenja šminke ili prosto može činiti da se osećate loše povodom izgleda vaše kože.

Boje pločica treba birati i prema veličini kupatila. Mala i uska kupatila će vizuelno izgledati veća sa pločicama svetlijih boja. Boja sanitarija treba da je u blagom kontrastu sa bojom pločica, ali i da je usklađena sa bojom kupatilskih elemenata i nameštaja. Takođe, što se tiče keramike, moderan dizajn ili popularne bordure treba koristiti oprezno, posebno u malim prostorima. Uvek je sigurnije koristiti neutralne nijanse ili kombinaciju sive skale sa jednom naglašenom bojom, a ukoliko želite da kreirate živahniju atmosferu u vašem kupatilu, preporučuje se da ga osvežite raznobojnim nameštajem i predmetima koji neće biti dominantni u prostoriji.

Najpopularnije boje za kupatilo

Bela boja je verovatno najzastupljenija boja kada su u pitanju kupatila. Ona je sveža, svetla i lagana, a čitav prostor čini otvorenijim i vizuelno ga proširuje, te se najviše preporučuje za mala kupatila. Ipak, kompletno belo kupatilo ponekad može da izgleda monotono, pa se tada savetuje uvođenje određenih detalja u drugoj dinamičnijoj boji, kao što su peškiri, cveće ili neki deo kupatilskog nameštaja.

Još jedna od omiljenijih boja za kupatila je plava. Zahvaljujući umirujućem dejstvu koji pruža, veze sa vodom i asocijacije sa nebom, ona će i dalje biti veoma popularna boja za kupatila. Uvek je interesantna kombinacija plavih pločica i bele sanitarije, a spoj plave i zelene boje postaje sve popularniji izbor za moderna kupatila.

Boja breskve je, takođe, sjajan izbor za kupatila prvenstveno zbog toga što daje dobru refleksiju, što je vrlo važno za prostoriju u kojoj je doterivanje, šminkanje i brijanje svakodnevna rutina. Boja breskve i ostale tople boje, kao što su žuta, krem ili narandžasta vašem kupatilu mogu da daju izvanredan osećaj topline i udobnosti.

Moderni trendovi

Kada su u pitanju kupatila, u poslednje vreme postoji dominantan trend toplijih i tamnijih boja. U slučaju da za kupatilo preferirate boje koje vas podsećaju na leto i odmor, tople boje su pravi izbor za vas. Ovakve palete boja uglavnom koriste braon i oker boju koje podsećaju na boje Mediterana i Severne Afrike.

Braon boja do sada nije bila previše zastupljena u kupatilima, međutim, poznato je da ona unosi određenu dozu glamura, udobnosti i elegancije u svaku prostoriju. Uglavnom se preporučuje za velika i dobro osvetljena kupatila, a kod nas postoji veliki izbor keramičkih pločica u više nijansi braon boje, od najsvetlijih bež nijansi do vrlo tamnih braon tonova. Ove nijanse se, takođe, mogu savršeno uklopiti sa nameštajem od drveta čime se dobija izuzetno upečatljiv i elegantan izgled kupatila.

Uticaj osvetljenja na kupatilo

Svetlost u prostoriji itekako utiče i na boje. Možda će vas začuditi, ali većina ljudi u svojim kupatilima nema dovoljno svetlosti. Za najbolji izgled i uticaj boja (tokom brijanja, šminkanja itd.) najbolje je uložiti u dobro osvetljenje. Instalirajte svetiljke u plafon, stavite sijalice pored ili iznad ogledala, i dobro osvetlite kadu ili tuš kabinu. Ne postoji mesto u kupatilu na koje bi bilo pogrešno staviti osvetljenje. Posledica kvalitetnog osvetljenja je što ćete ne samo vi, nego i boje u vašem kupatilu izgledati mnogo lepše.