@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

BS Centar

  /  Enterijer   /  Kako da najpreciznije odredite budžet za dizajn enterijera

Kako da najpreciznije odredite budžet za dizajn enterijera

U novije vreme, vlasnici kuća i stanova sve više novca troše na uređivanje svojih domova. Pošto se izgled nekretnine vrlo lako menja primenom završne obrade i uređivanjem, veliki deo novca se troši na enterijer. Nekada je budžet za dizajn enterijera ili uređenje stana bio minimalan, a danas možemo uočiti da se dizajnu enterijera posvećuje mnogo više pažnje, jer on obično predstavlja ono što vaš enterijer razlikuje od drugih i čini ga prepoznatljivim. Zato se novac uložen u dizajn enterijera smatra pametnom investicijom u čitavom procesu razvoja nekretnina.

Kada je u pitanju dizajn enterijera, materijali, boje i osvetljenje su najvažniji. Sve ove faktore možete završiti u okviru skromnog budžeta, ali možete i potrošiti pravo malo bogatstvo na njih i zato je od presudne važnosti da znate koliko tačno ste spremni da potrošite na dizajn enterijera. Bez obzira na način koji ste odabrali da uradite ovaj posao, i bez obzira da li ćete radi sami ili uz pomoć profesionalnog dizajnera, izuzetno je bitno imati precizan budžet tako da svi troškovi budu očekivani i da ne predstavljaju nešto zbog čega ćete posle zažaliti što ste kupili.

Na vaš budžet će, pre svega, uticati veličina prostora, odnosno sobe, vrsta nameštaja koje želite da kupite, vremenski rok koji ste postavili i naravno, da li se odlučite da angažujete profesionalca za uređenje enterijera. Vaš ukus i lični stil će, takođe, uticati na budžet. Ako, recimo, volite skupoceni francuski nameštaj ili antikvitete, budite spremni da potrošite mnogo novca. Ako ste, sa druge strane, zadovoljni i nameštajem iz svoje lokalne prodavnice, vaš budžet će biti znatno drugačiji.

Ipak, bez obzira da li imate desetine hiljada evra za uređenje enterijera ili mnogo manju svotu novca, morate da pažljivo sve da isplanirate i da pravite teške izbore da biste ostali u okviru zacrtanog budžeta. Imajte na umu da štedljivo uređenje enterijera ne znači isto što i jeftino. U ovom tekstu možete naći nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u planiranju budžeta i donošenju ispravnih odluka da biste dobili najbolji mogući kvalitet za uloženi novac.

Precizno izračunajte koliko iznosi vaš dozvoljeni budžet

Prvo što treba da uradite je da odredite tačan budžet koji ćete odvojiti za dizajn enterijera. Pogledajte vaše mesečne zarade i troškove, kao i ono što ste ostavili „sa strane“ i odredite koliko tačno novca imate na raspolaganju za uređenje enterijera. Čak i ako vam novac ne predstavlja problem i imate ga više nego dovoljno, vaš budžet za dizajn enterijera treba da predstavlja svotu koju biste bili zadovoljni da potrošite na ovu stavku, a da se kasnije ne pokajete što ste toliko potrošili.

Napravite plan i zacrtajte rokove?

Počnite da pravite spisak željenih komada nameštaja, i uz njih navedite pravu cenu. Ako dizajnirate enterijer celog doma, odredite da li ćete raditi sobu po sobu ili ćete nabavljati stvari po kategorijama. I uvek budite realni u vašim željama i mogućnostima, jer će se cena vremenom zaboraviti, a kvalitet će ostati dugo posle toga.

Takođe možete staviti i ideje o dizajnu na papir, odnosno detaljnu viziju o tome šta želite da postignete i kako ste zamislili da vaš enterijer treba da izgleda nakon završetka radova. Razložite svaki element na njegove sastavne delove, tj. komade koje želite da kupite, rad koji je potreban da se određena ideja stvari u realnom prostoru i naravno, svota novca koju planirate da uložite na svaku od njih. Hronološki ispišite svaku stavku pojedinačno i odredite vremenski rok u kojem to treba obaviti. U ovome vam, takođe, može pomoći i dizajner enterijera sa svojim znanjem i iskustvom da biste što tačnije isplanirali sve ove stavke.

Kontrolišite impulsivnu kupovinu

Sklonite i sačuvajte 10 do 15% vašeg ukupnog predviđenog budžeta da biste pokrili eventualne nepredviđene troškove kojih će, realno, verovatno biti. Najčešće greške su kupovina na prečac, bez ikakvog razmišljanja ili neočekivani troškovi prevoza ili dostave. Imati višak novca u budžetu uvek dobro dođe da biste osigurali da sve držite pod kontrolom tokom celog ovog procesa.

Ukoliko nemate baš neograničen budžet, može da se dogodi da ne postignete odmah sve što ste želeli. Umesto da očajavate ili odustanete od svega, napravite dugoročan plan, raširite troškove i postepeno završavajte opremanje enterijera po fazama, kako odgovara vašem vremenu i budžetu. Bolje je da ovaj proces traje duže, ali da ga obavite kako treba, nego da se brinete i nervirate kako biste sve obavili odjednom i što brže.