@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

BS Centar

  /  Enterijer   /  Kako da odaberete pravu boju za dizajn enterijera

Kako da odaberete pravu boju za dizajn enterijera

Odabir boja je vrlo subjektivna stvar u svakoj situaciji, a pogotovo kada se radi o dizajnu enterijera vašeg doma, tako da je prva i osnovna stvar u tom procesu da izbor boja odgovara vama i da je odraz vašeg ukusa. U ovom tekstu ćemo sa par saveta pokušati da vam pomognemo u tom procesu koji, iako u početku ne izgleda tako, ume da bude poprilično zahtevan.

Na početku, imajte na umu pravilan redosled. Oduprite se instinktu da prvo birate boju zidova. Farba je relativno jeftina i može se naći u doslovno svakoj mogućoj boji, i zato bi najbolje rešenje bilo da odabir boja za dizajn enterijera počnete sa elementima koji su manje prilagodljivi, kao što su nameštaj, pločice ili tapete. Na osnovu tih boja onda birajte i boju za zidove.

Pri odabiru boja, ne morate uzimati nasumične boje bez ikakve povezanosti. Uzmite dve nijanse jedne iste boje da ne biste tu paletu boja učinili previše haotičnom. Najbolje bi bilo da odaberete jednu tamnu, jednu svetlu i jednu jarku boju. Nakon toga, koja će boja biti dominantna u toj sobi zavisi isključivo od vašeg ukusa.

Ako niste sigurni da li stvarno želite određenu boju, možete je prvo testirati. Nacrtajte šemu vaše kuće ili stana i napravite listu boja za svaku sobu pojedinačno, počev od tepiha, do zidova i nameštaja. Nabavite markere odgovarajućih boja koje će predstavljati svaku stavku radi lakše vizuelizacije. Zatim procenite pozitivne i negativne karakteristike svake sobe, i zapišite ih. Nakog toga, izvedite najvažnije tačke iz pozitivne liste karakteristika. U tom slaganju boja, uzmite u obzir prelazak iz jedne u drugu sobu, koje raspoloženje želite da dominira i koji predmeti želite da dođu do izražaja. Na ovaj način možete isplanirati sobu po sobu vrlo detaljno.

Značaj vrste osvetljenja u prostoriji pri izboru boja

Pri odabiru palete boja u dizajnu enterijera, naročito treba obratiti pažnju na uticaj osvetljenja. Boja je zapravo refleksija svetlosti, tako da će vrsta i količina svetlosti u sobi imati značajan uticaj u paleti boja. Isprobajte kako prirodno svetlo ili svetlost lampe utiče na boju materijala, nameštaja, zidova i svih ostalih površina. Dnevna svetlost se smatra savršenim načinom osvetljenja jer ima skoro isti intenzitet na bilo koji vidljivi spektar boja. Prirodna svetlost se menja od izlaska do zalaska sunca kako sunčevi zraci putuju kroz različite slojeve atmosfere. Zato kada birate paletu boja za određenu sobu, provedite neko vreme u tom prostoru tokom dana, i probajte da uočite kako promena svetla utiče na taj prostor. Soba koja je izložena sunčevim zracima samo na severu, na primer, u toku dana će dobijati manje prirodne svetlosti od ostalih soba. U tom slučaju bi, na primer, pravi izbor za tu sobu mogla da bude određena paleta toplih boja koje bi ublažile nedostatak svetlosti i koje generalno bolje reaguju na veštačko osvetljenje. Kada birate boje za neku sobu koja se koristi uglavnom pre izlaska ili posle zalaska sunca, birajte boje isključivo pod svetlošću koja će najviše biti zastupljena u toj sobi. Imajte na umu i da će svaka boja koja sadrži belu boju u sebi reflektovati boje koje je okružuju. Beli zid će, na primer, poprimiti refleksije tepiha, plafona ili čak i nameštaja.

Kako uklopiti boju zidova sa bojom nameštaja pri dizajnu enterijera?

Naime, prvo što treba da uradite je da uočite najupečatljiviji komad nameštaja u prostoriji – kauč, fotelju ili ormar, i neka to bude polazna tačka za odabir boje za zidove. Ako je taj dominantni komad nameštaja jednobojan, odaberite boju iz iste palete i za zid. Nemojte uzeti potpuno istu boju, već malo svetliju ili malo tamniju nijansu, kako biste izbegli da prostorija deluje monotono. Ukoliko je nameštaj šaren, odaberite za zid boju koja je na njemu dominantna, ili pak boju manje upadljivih detalja sa nameštaja. Zanimljiva kombinacija, takođe, može biti i uzimanje kontrastnih boja za zidove u odnosu na boju nameštaja. Na taj način, boja nameštaja je opet uvezana sa bojom zidova, ali ne previše očigledno.

U slučaju da ste se odlučili za opciju da se boja za zid nadopunjuje sa nameštajem, ali mislite da bi ona mogla da bude previše upadljiva ili jaka, možete probati da kombinujete tu boju i prigušeni ton iste nijanse, pa će vaši zidovi i nameštaj biti u skladu i delovati kao celina u dizajnu enterijera.

Na kraju, kada završite sa bojenjem zidova u boje koje odgovaraju centralnom nameštaju, dodajte ostatak nameštaja i okačite slike koje se slažu ili su u kontrastu sa osnovnim bojama te prostorije. Više se ne morate pratiti pravila i uzdržavati od mešanja stilova i dezena, jer će ih osnovne boje sada držati povezanim i usklađenim.