@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

BS Centar

  /  Enterijer   /  Koje greške mogu da se naprave kada se vrši opremanje enterijera?

Koje greške mogu da se naprave kada se vrši opremanje enterijera?

Najbolji dizajn enterijera je kada se postigne balans između forme i funkcionalnosti. Stručna pomoć pri uređenju unutrašnjeg prostora je neophodna, upravo zbog tog balansa, jer koliko god dobro poznavali prostor i ono što želimo, greške koje se naprave mogu da budu vrlo skupe i mogu drastično da nam umanje ugođaj u prostoru. Osim toga, sve vezano za uređenje ili renoviranje prostora je vrlo stresno i oduzima puno vremena, tako da mnoge odluke možemo doneti brzopleto i nepromišljeno. Ako se ipak odlučite da u uredjenje stana uđete sami, bez pomoći dizajnera ili arhitekte, ukazujemo vam na nekoliko potencijalnih zamki na koje bi trebalo da obratite pažnju kada se opremanje enterijera vrši samostalno.

Previše nameštaja

Pre svega, svaki prostor mora da bude funkcionalan, pa tek onda lep. Mnogo nameštaja i detalja mogu da prenatrpaju prostor tako da on potpno izgubi funkciju. Ovo je najčešća zamka kada opremate enterijer, a već imate neke komade nameštaja na raspolaganju. Uvek premerite prostor precizno i ne dozvolite da vam nameštaj vizuelno smanjuje prostor ili da se otežano krećete zbog toga kako ste ga postavili. Raspored nameštaja je jako bitan, kao i organizovanost detalja. U svakom dizajnu važi pravilo „manje je više“, tako da bi time trebalo da se vodite kada pravite selekciju nameštaja.

Neodgovarajuća veličina nameštaja

Uvek budite svesni veličine prostora koji opremate. Vrlo je bitno da izvršite precizno merenje jer neodgovarajući komadi nameštaja u prostoru deluju neorganizovano i neusklađeno, što drastično smanjuje uživanje u ambijentu kao takvom. Veliki ormari mogu da blokiraju izvore prirodne svetlosti, što može da utiče i na zdravlje i na raspoloženje. S obzirom na to koliko je nameštaj po meri skupa investicija i da ga ne menjate često, ovo bi bila vrlo velika greška koju možete nehajno da napravite.

Promašena boja zidova

Oko odabira boja za zidove morate biti specijalno oprezni. Nekada je važilo pravilo da nikako ne treba birati boje sa ton paleta. Međutim, današnje ton karte su savršene – koji ton je na paleti taj je i na zidu. Uvek birajte boju sa odgovarajuće ton karte i nikada sami ne mešajte boje jer se ne može pogoditi isti ton u dva različita mešanja boja. Nekada su se koristile poludisperzivne boje, pa kada se očešete o zid na garderobi ostaje boja sa zida. Danas se koriste disperzivne akrilne boje, gde su tonovi ujednačeni, ne skidaju se, a mogu biti i perive. Birajte boje po senzibilitetu, ali nemojte zaboraviti tzv. psihologiju boja, jer svaka boja ima značenje i može dosta da utiče na raspoloženje i vaš doživljaj prostora.

Kopiranje nekog drugog dizajna

Videli ste divan enterijer na nekom sajtu, u časopisu ili kod prijateljice i toliko vam se dopao, da želite da iskopirate sve do detalja. Ovo je najčešća greška koju možete da napravite. Nijedan prostor nije isti i svaki zahteva poseban dizajn i politiku uređenja. Ono što možete da uradite u ovoj situaciji je da vam neki enterijer posluži kao inspracija, pa da neke detalje uskladite i uklopite sa svojim prostorom, senzibilitetom i potrebama.

Zanemarivanje osvetljenja

Osvetljenje je ključno u svakom prostoru. Različiti ambijenti zahtevaju različito osvetljenje. Prirodno svetlo treba da vam bude prioritet i ukoliko imate izvore prirodne svetlosti, nemojte ih blokirati nameštajem ili pogrešnim odabirom zavesa. Što se tiče planiranja rasvete i veštačkog osvetljenja, takođe budite pažljivi, jer to zahteva ozbiljno razmatranje. Sa adekvatnim projektom osvetljenja možete dobiti različite ambijente, bilo da je to centralno svetlo, skriveno, ugradno, nadgradno, i sl. Takodje vam u tome mogu pomoći i podne ili stone lampe. U današnje vreme svi prelazimo na LED osvetljenje, jer je trajnije, štedljivije, sa dugogodišnjom garancijom, a i ne greje prostor. Ono što je interesantno je to da LED rasveta moze emitovati hladnu, toplu i neutralnu svetlost.

Neplaniranje budžeta

Kada krenu radovi i kada počne opremanje enterijera, imate utisak da novac samo leti. Potencijalni problem može da nastane ako ne napravite listu prioriteta i kupujete neplanski. Vrlo često se dešava da neke ključne stvari ostanu nezavršene jer je budžet presušio. Sastavite listu najvažnijih komada nameštaja, kao i radova koje morate da izvedete. Detaljno se raspitajte o cenama usluga majstora i obavezno uračunajte troškove transporta. Uvek ostavite neki novac sa strane za neke nepridviđene okolnosti, koje uvek mogu da iskrsnu kada se opremanje enterijera vrši.