@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

BS Centar

  /  Enterijer   /  Manje je više – uvek aktuelan trend u uredjenju enterijera

Manje je više – uvek aktuelan trend u uredjenju enterijera

U svakodnevnom govoru često čujemo frazu „manje je više“, a ne tako retko ta fraza se koristi da se kaže da je jeftinije bolje, što je, naravno, potpuno pogrešna upotreba ove kratke i precizne izreke. „Manje je više“ znači postizati kvalitetniji dizajn enterijera i bolje rezultate kroz jednostavnost rešenja, odnosno dobijati najbolji mogući efekat uz pažljive izbore i odmerenost. Ova fraza se najčešće vezuje za minimalizam u dizajnu i uredjenje enterijera. Minimalizam je uopšte simbol modernog doma, i iako je nastao još sredinom 20. veka kao odgovor na klasični dizajn enterijera, još uvek je izuzetno popularan.

Termin minimalizam predstavlja trend u dizajnu i arhitekturi u kojem se sve svodi na neophodne elemente. Osnovne karakteristike minimalizma su ravne površine, jasne linije, pravilni geometrijski oblici, jednostavne boje i uglavnom prirodni materijali. Minimalistički enterijer je zato rasterećen, ugodan i lak za održavanje. Naravno, iz svih navedenih razloga, u minimalističkom uredjenju enterijera postoji opasnost da prostor deluje hladno i sterilno, ali ako se uspešno izbegne ta zamka, vaš stan može izgledati kao umetničko delo.

Novija istraživanja su pokazala da boravak u neurednom, prenatrpanom i zakrčenom prostoru može uzrokovati veliki stres pa čak i pad imuniteta. Osvetljenje, prostor i dizajn stana ili kuće može imati veliki uticaj na to kako se osećamo; haos u sobi nas može učiniti anksioznim, nedovoljno svetla nas čini depresivnijim, a sa druge strane, pak, previše svetla može učiniti da se osećamo pod pritiskom i stresom. Mala ili soba prenatrpana stvarima i nameštajem čini da se osećamo klaustrofobično i zatvoreno. Uredjenje enterijera enterijera u minimalističkom stilu može otkloniti sve ove nedostatke; vaš životni prostor će biti svetliji, svežiji i bez ikakvih nepotrebnih stvari i suvišnog nameštaja, što će stvoriti osećaj jasnoće i smirenosti u jednostavnosti.

Koristite usku paletu boja u uredjenju enterijera

Svetle boje kao što su bela sa nenaglašenim neutralnim bojama, svetlo siva i pastelne boje su nezaobilazne u minimalizmu. Iako možete dodavati jače boje, savetuje se da se držite jedne, ili najviše dve, i time ograničite paletu boja koje primenjujete. Korišćenje previše različitih boja je najčešća greška pri uredjenju enterijera kojom se čini da prostor izgleda zbijeno i pretrpano. Zadržite se na bojama u istom tonu (različite nijanse jedne iste boje) i kombinujte ih sa neutralnim bojama; to je najbolji način da malo obojite prostor, a da sve ipak ostane u granicama ukusa i minimalističkog stila. Pored osnovne boje, koja treba da bude dominantna u prostoriji, izaberite neku jaču sporednu boju, poput crne ili crvene, i njom naglasite neke elemente. Zidovi bi takođe trebalo da budu jednobojni, glatki i čisti, bez ikakvih dekoracija sa kojima se gubi efekat i stilska kohezija.

Nameštaj u minimalističkom stilu

Jednostavnost u minimalizmu omogućava da fokus bude na funkciji i nameni prostorije, kao i na izgledu nameštaja koji se, iz tog razloga, treba pažljivo birati. Da li vam stvarno treba taj tabure u ćošku sobe na koji niko nikada neće sesti? Sklonite ga. Da li vam je pomoćni stočić za kafu preveliki i zauzima previše prostora? Zamenite ga nekim manjim i svedenijim. Svaki deo nameštaja koji uklonite ili zamenite manjim će otvoriti vaš životni prostor. Nameštaj u minimalističkom stilu treba biti pravih linija, sjajnih tekstura i, što je najvažnije, funkcionalan i uklopljen sa drugim elentima u prostoriji. Takav nameštaj pruža utisak sređenosti i čistoće prostorije. Boja slonovaće, peska ili kosti su neke od boja koje možete uzeti u obzir prilikom uredjenja enterijera u minimalističkom stilu; iako, naravno, možete hrabro probati i kombinovanje sa crnom koja uvek može dati efekat prefinjenosti celoj atmosferi prostorije.

Fokus u prostoriji uglavnom stvaraju nameštaj i aksesoari u njoj. Neki trodimenzionalni pokušaj umetničkog dela na zidu ili previše ukrašeni okviri prozora retko kada dodaju osećaju praktičnosti i funkcionalnosti u tom prostoru. Što manje ukrasa – to bolje, mogao bi biti drugi slogan minimalizma. Međutim, to ne mora da znači da ne možete imati umetničko delo u minimalističkoj sobi, ali najbolji izbor bi bio neki komad koji je praktičan i upotrebljiv, kao na primer lepa svetlosna instalacija iznad kuhinjskog stola, stilski komad nameštaj u nekoj jarkoj boji ili umetnička slika u nadrealističkom stilu koja bi bila centralni detalj u prostoriji.

Zato ako ste već izabrali minimalizam u uredjenju enterijera, morate se za svaki element u prostoriji zapitati: „Da li mi je ovo zaisto potrebno?“. Iznenadićete se za koliko je stvari odgovor na ovo pitanje: Ne. A bićete iznenađeni i efektom koji prosto uklanjanje nepotrebnih elemenata iz prostorije može ostvariti, i stvarno ćete shvatiti kako „manje“ ponekad zaista jeste „više“.