@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

BS Centar

  /  Enterijer   /  Moderni barok – stil u dizajnu enterijera

Moderni barok – stil u dizajnu enterijera

Barokni stil datira još iz doba Renesanse, okvirno sa početka 17. veka. Ljudi koji vole istoriju prepoznaće ovaj stil iz vladavine francuskog kralja Luja XIV. Poznati primeri za to su palata u Versaju i Luvr, građevine koje se karakterišu jakim, dramatičnim i raskošnim ukrasima i formama koje su služile da oslikavaju kraljevo čvrsto vođstvo tokom ratnog perioda i kolonijalne izgradnje. Od tada se barok brzo proširio na Italiju, a ubrzo zatim i na čitav evropski kontinent. Bilo je to doba hedonizma i preuveličavanja, pa je u skladu sa time i dizajn tog vremena bio prepun detalja, boja, kompleksnih dezena, ali i skupih materijala.

Dva uticaja na nastanak baroka

Klasičan barokni enterijer je, kao što smo videli, bio najpopularniji tokom 17. i 18. veka, a dva uticaja bila su posebno značajna za stvaranje ovog jedinstvenog pravca u dizajnu enterijera. Prvi razlog je taj što je trgovina u Evropi drastično uznapredovala u to doba, pa su novi i egzotični materijali postajali sve popularniji. Roba najvišeg kvaliteta bila je izuzetno tražena, jer je aristokratija želela samo ono najbolje za sebe i svoje domove. Drugi veliki razlog za nastanak baroka se nalazi u Katoličkoj crkvi koja je tada prolazila kroz reformaciju i imala nameru da poboljša svoj imidž u društvu. Zato je naručivala izgradnju brojnih novih crkava i palata, kao i redizajniranje svojih postojećih rezidencija. Taj novi metod dizajna je bio mnogo raskošniji i grandiozniji i izazivao je osećaj strahopoštovanja. Ovi dramatični detalji su uvedeni da bi se što ekstremnije prikazalo bogatstvo onog malog sloja privilegovanih koji su mogli da uživaju u ovakvom dizajnu enterijera.

Uključivanje baroka u moderne trendove dizajna enterijera

U dizajnu enterijera, ovaj stil karakterišu ovalne sobe, zakrivljeni oblici, lukovi, i složeni i mnogobrojni ukrasi i dekoracije. Celokupan barokni dizajn enterijera je prepun luksuza i veličanstvenosti. Međutim, ovaj stil zahteva pažljivu selekciju nameštaja i materijala, ali i veliku kvadraturu, jer pravi barok izgleda najbolje u prostranim sobama.

Barok kao stilski pravac nas uglavnom asocira na raskoš, dvorce i neko romantično vreme. Ipak, u današnje vreme je jako teško uklopiti ga u savremeni enterijer, jer izgleda suviše rustično, a izrezbareni komadi nameštaja su previše glomazni za relativno male stanove u kojima živi danas živimo, za razliku od grandioznih palata za koje su prvenstveno bili namenjeni. Međutim, dizajneri su pronašli način kako da ponovo aktuelizuju barok i uklope ga u moderan ambijent.

Moderni barok ili neobarok predstavlja savršeni spoj prošlosti i sadašnjosti, jer sjedinjuje rustične linije i moderan dizajn i materijale, tako da se može uklopiti u svaki prostor, a naročito je pogodan za ugostiteljske objekte, kao što su hoteli ili restorani.

Moderni barok zapravo i nije novi stil, već su ga savremeni dizajneri nameštaja i enterijera samo učinili savremenijim. Glavna tema i okosnica baroka je bila raskoš na tkanini ili na detaljima i pompeznom duborezu, a stručnjaci su ga sada učinili mnogo svedenijim i tako približili savremenom čoveku. Jedan komad ovakvog nameštaja je dovoljan da oplemeni svaki dom; na primer, lakirana komoda raskošnih linija sa pozlaćenim drškama ili udobna fotelja u francuskom stilu, jarkih boja sa grandioznim naslonom i vaša dnevna soba može izgledati potpuno drugačije. Sa druge strane, raskošan stil uglavnom dolazi po visokoj ceni, tako da ukoliko posedujete stare komade nameštaja u “stilu Lujeva” možete ih i sami učiniti modernim.

Karakteristike modernog baroka

Glavne osobine dizajna enterijera u ovom stilu su bogate i složene dekoracije. Po pravilu, boje u sobi treba da budu svetle; za dnevnu sobu, preporučuju se boje burgundca, safira ili smaragda. Takođe, zlatna boja je neizostavna u enterijeru modernog baroka i sa njom nikako ne možete pogrešiti. Korišćenje tkanina kao što je, na primer, svila stvara dodatan osećaj luksuza.

Dnevna soba u stilu modernog baroka zahteva oble i krivudave linije. Sve stolice, sofe i fotelje su tapacirane i skupoceno ukrašene. Zidovi su često pokriveni tapetama u stilu modernog baroka, i obavezno moraju da budu ukrašeni umetničkim slikama, što najbolje oponaša doba renesanse. Na podu, postavljanje velikog, grandioznog tepiha sa što složenijim šarama je pun pogodak, a sa sredine plafona, naravno, treba da visi što veći i raskošniji luster. Na kraju, možete upotrebiti i neke šik dodatke kao što su ogledala, taburei i kovčezi.

Upravo zato je dizajn enterijera u modernom baroku tako zabavan, kako za dizajnere, tako i za klijente, jer se retko kad može preterati u dekoracijama i slobodni ste da pustite mašti na volju.

Kako Vam se čini ovaj moderan stil u uređenju enterijera?