@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

BS Centar

  /  Enterijer   /  Molerske dekoracije kao deo dizajna enterijera

Molerske dekoracije kao deo dizajna enterijera

Postoji bezbroj načina da vaš stambeni ili poslovni prostor učinite posebnim i jedinstvenim. Individualnost svakog prostora najlakše je istaći dekorativnim radovima, odnosno molerskim dekorativnim tehnikama. Dekoracijom zidova i upotrebom raznih dekorativnih premaza stvara se jedinstven način uređenja prostora, koje će vaš enterijer učiniti drugačijim od ostalih. Molerske dekorativne tehnike imaju mnoge prednosti; lako se održavaju, ne blede, nisu zapaljive i u potpunosti zadovoljavaju ekološke, estetske i građevinske standarde.

Potreba čoveka za uređivanjem i dekorisanjem životnog prostora javlja se još na početku civilizacije. Prizori lova i životinja na zidovima pećina, hijeroglifi u piramidama faraona, biblijske poruke na zidovima crkava bile su prvi počeci dekoracije prostora i zidova. Te prvobitne dekoracije se nisu značajno menjale stotinama godina. Tek sredinom srednjeg veka u Italiji, dekorativne boje za zidove i dekorativne tehnike doživljavaju svoj procvat. Umetnici tog doba stvorili su i usavršili dekorativne materijale, i time napravili temelje današnjih dekorativnih tehnika i dizajn enterijera. Mnoge građevine iz tog vremena, od kojih neke nose ogromni istorijski i kulturni značaj, rađene su upravo tim srednjevekovnim dekorativnim materijalima.

Savremeni dekorativni zidni materijali

Sa dolaskom modernog doba, zidne dekoracije se drastično menjaju. Savremeni tehnološki procesi danas su zamenili boje koje su se, u prošlosti, pravile od prirodnih materijala. Sa promenom materijala se, naravno, menjaju i tehničke mogućnosti koje se vremenom sve više povećavaju.

Obično krečenje, bojenje zidova disperzionim ili poludisperzionim bojama je odavno izašlo iz okvira svoje prvobitne funkcije, što je bila higijena zidova, i dobilo mnogo širu dimenziju uz pomoć dekorativnih boja za krečenje, odnosno molerskih dekorativnih tehnika, pa sada ima dominantno estetsku crtu. Kada se tome pridoda kvalitet, trajnost i lako održavanje materijala onda je efekat potpun. Molerskim radovima danas možete brzo i efikasno promeniti celokupan izgled privatnog stana ili poslovnog prostora, što, takođe, predstavlja i najjednostavniji i najjeftiniji način da izmenite izgled prostora.

Najpopularnije molerske dekorativne tehnike

Dekorativne tehnike su vrlo brojne, a dobijena estetika najviše zavisi od kvaliteta materijala i vešte ruke izvođača. Neke od najpopularnijih vrsta molerskih dekorativnih tehnika kod nas su travertin, ottocento, špatulat, beton tehnika, imperijum, ali i mnoge druge.

Travertin

Travertin  je specijalan dekorativni materijal koji se koristi za enterijer, ali i za eksterijer. To je materijal baziran na mineralnim sirovinama koji omogućava izvođenje različitih dekorativnih tehnika za zaštitu i dekoraciju zidnih površina i najčešće se koristi da bi se postigao efekat prirodnog kamena travertina, odakle i potiče njegov naziv. Sadržaj sastava ovog materijala sprečava pojavu buđi, algi i bakterija, ima veoma nizak sadržaj mirisa, nezapaljiv je i veoma pogodan za ljude i životnu sredinu.

Ottocento

Ottocento je molerska tehnika na vodenoj bazi, za dekorativnu upotrebu u enterijeru, a posebno je osmišljena radi davanja novih rešenja u oblasti unutrašnjeg uređenja na način da se prostoru doda nota visoko prefinjene elegancije. Satenskog izgleda, sa reflektujućim zrncima, ottocento pod dejstvom svetlosti daje celoj prostoriji sofisticiran i elegantan izgled. Ottocento je napravljen po najsavremenijoj tehnologiji koja garantuje dugotrajnost, a takođe je i neotrovan, bez mirisa, nezapaljiv, paropropustljiv i vodootporan ekološki materijal. Ottocento je postojan materijal koji ne reaguje na duvanski dim, otporan na udarce, ogrebotine, buđ, i uz sve to je vrlo jednostavan za održavanje.

Encanto

Encanto je specijalna boja na vodenoj bazi, koja se najčešće koristi u dekoraciji zidova prestižnih objekata, jer oplemenjuje moderne objekte i povećava lepotu klasičnih enterijera. Zbog svoje akrilne strukture ima efekat presijavanja i zidovi deluju kao da su prekriveni plišom. Svakom enterijeru daje šarm i neponovljivost, zbog čega je omiljen među arhitektama i dizajnerima enterijera.

Beton tehnika

Ova molerska dekorativna tehnika imitira grubi betonski zid i predstavlja jednu od novijih molerskih tehnika, a najčešće se primenjuje u kafićima i klubovima. U kombinaciji sa drvenim gredama ili aluminijumskim ventilacionim cevima, daje poseban alternativni izgled i efekat nezavršenog, kreativnog nereda i pomerene estetike. Međutim, ovom tehnikom se, takođe, može postići i elegantan izgled enterijera ako je to zamisao klijenta.

Imperijum

Imperijum dekorativna tehnika daje određeni metalik izgled u enterijeru. Ovaj materijal omogućava kreiranje izuzetnih dekorativnih efekata u ogromnom spektru nijansi zavisno od vrste alata koji se koristi u primeni.

Kvalitetno i profesionalno izvođenje molerskih i dekorativnih radova igra presudnu ulogu u vizuelnom kreiranju prostora i daje pečat svim završnim građevinskim radovima, jer ono na kraju dolazi kao šlag na tortu. Molerskim dekoracijama se direktno utiče na zadovoljstvo i ispunjenost svakodnevnog života, jer nanošenjem posebnih boja, dezena, teksture ili određenog printa koji ima lično značenje, naš životni prostor dobija novu estetsku dimenziju.