@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

BS Centar

  /  Enterijer   /  Osvetljenje kao deo dizajna enterijera

Osvetljenje kao deo dizajna enterijera

Jedan od najvećih trendova u savremenom dizajnu enterijera je korišćenje integrisanih izvora svetlosti koji predstavljaju trajni deo određenog komada nameštaja. Iako mnogim ljudima ovo može izgledati futuristički ili preterano, ovakvo osvetljenje je zapravo vrlo efikasno, ali i estetski jedinstveno. Ipak, pored estetskog momenta, osvetljenje, kao i bilo koji drugi element dizajna, mora zadovoljiti i neke druge zahteve, od kojih je najbitnija funkcionalnost.

Za ovakve potrebe osvetljenja nameštaja, najčešće se upotrebljavaju LED sijalice. Sa dužinom trajanja od 25000-100000 časova, LED sijalice će pružiti decenije osvetlosti u standardnom domaćinstvu. Njihov mali fizički obim dozvoljava dizajnerima i klijentima da budu maštoviti i uvedu naizgled nestvarne svetlosne kombinacije u prostoriju. Sa integrisanim LED sijalicama, moguće je praktično sve što možete zamisliti u kreiranju prelepih i posebnih kombinacija koje su ranije bile nazamislive.

Zbog svojih smanjenih fizičkih karakteristika, LED sijalica pruža mogućnost instaliranja i u najmanjim mestima, pa je osvetljenje ormara i plakara postalo veoma popularno. Isto važi i za plafonsko osvetljenje, podno osvetljenje i drugi asortiman osvetljenja koji se koristi u manjim prostorijama.

Osvetljenje kuhinjskih elemenata

Visokokvalitetna rasveta omogućava vam da kreirate efikasan dizajn za svaku sobu. Za kuhinju je izuzetno važno pravilno odrediti delove i napraviti odgovarajući raspored. Pravilno osvetljenje radne površine može se izvršiti ugradnjom rasvetnih uređaja ispod ormara.

Ranije se osvetljenje pojedinačnih elemenata u kuhinji smatralo vrlo skupim zadovoljstvom. Međutim, sada skoro svako samostalno može napraviti projekat i obaviti instalaciju potrebne opreme. Za tu svrhu koriste se najrazličitije vrste uređaja, a najčešći izbor su gorepomenute LED sijalice.

Pozadinsko osvetljenje igra vrlo značajnu ulogu u pravilnom osvetljenju enterijera, ali i celokupnog dizajna. Pored isticanja nekih elemenata dekora, on ima blagotvorno dejstvo na ljudski pogled. Ako osoba radi u kuhinji koja nije dovoljno osvetljena, oči će biti pod velikim naporom i moraće da ulaže veliku energiju pri koncentraciji, pri čemu dolazi do bržeg umaranja, a umor može izazvati razdražljivost, loše raspoloženje ili samo nekvalitetan obrok. Visokokvalitetno i dobro osmišljeno osvetljenje zato daje udobnost i lakoću procesu kuvanja pri čemu čuva vaš vid i energiju.