@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

BS Centar

  /  Kuhinje   /  Saveti za uredjenje enterijera bez dizajnera

Saveti za uredjenje enterijera bez dizajnera

Ne mogu svi priuštiti profesionalni dizajn enterijera ili arhitektu da im sređuje enterijer i donosi odluke umesto njih. Sa druge strane, neki od nas jednostavno žele da sami odrade uredjenje enterijera svog doma i da budu jedini koji donose odluke na osnovu sopstvenog ukusa i individualnih želja. Ipak, pomoć stručnjaka je uvek dobrodošla, jer greške koje možete napraviti mogu drastično da promene izgled i funkcionalnost prostora. Ipak, u ovom tekstu ćete naći nekoliko zanimljivih saveta koji će vam pomoći da organizujete i dizajnirate prostorije vašeg doma na način na koji bi to i profesionalni dizajner enterijera uradio.

Pre nego što počnete bilo kakve radove u vašem enterijeru i pre kupovine nameštaja, bitno je da što tačnije isplanirate troškove, kao i vaš ukupni budžet. Ukoliko niste u mogućnosti da odmah opremite stan u celosti, savetujemo vam da rasporedite kupovinu i nabavljate jednu po jednu stvar. To uopšte nije loša opcija kao što može na prvi pogled izgledati, jer omogućava da se enterijer gradi polako i da se oprema i nadograđuje pravim i dugo promišljanim izborima, ali i da se uživa u svakom novom detalju koji se postepeno unosi u enterijer.

Izbor boja za uredjenje enterijera

Izbor boja je nešto što je veoma individualno i lično, i jedna ista boja može da utiče različito na različite ljude. S obzirom na to da ćete baš vi provoditi najviše vremena u prostorijama u vašem domu, vi morate odabrati boju zidova koja će biti dominantna. Pravi i odgovarajući izbor boje zidova ili tapeta može dati vašem dnevnom boravku ili spavaćoj sobi izuzetan izgled.

Još jedan dobar savet što se tiče boja u vašem stanu je: soba koja je jednobojna je veoma dosadna. Zato je najbolje iskoristiti dve ili tri boje, koje se, naravno dobro slažu. Izaberite jednu glavnu boju za zidove, drugu boju za veliki nameštaj kao što su garnitura ili stolice, i treću boju za sitne ukrasne komade kao što su, na primer, vaze, sveće ili jastučići na sofi. Ova formula od tri boje će učiniti čuda u vašem enterijeru. Naravno, možete dizajnirati sobu koja će biti potpuno u beloj boji, ali koristite različite nijanse bele.

Nameštaj po meri i sve njegove mogućnosti

Ako volite skupoceni nameštaj, onda verovatno već znate da jedna fotelja može vredeti više od čitave garniture, u svakom smislu, od finansijskog do estetskog. Ako izaberete pravi nameštaj za svoj dom, on će u vašem enterijeru biti daleko vredniji od gomile nameštaja koja se ne uklapa uz vaš prostor, zato kada kupujete nameštaj, kupujte pažljivo i studiozno.

Ako napravite nekoliko grešaka, vrlo je lako pretvoriti dobro osmišljen prostor u nešto što liči na kolekciju nameštaja i kućnih aksesoara nabacanih bez ikakve ideje. Zato bi nameštaj trebalo raditi po meri da ispunjava prostor u estetskom i funkcionalnom smislu i da bude postavljen tako da omogućava neometano kretanje. Osećaj prenatrpanosti i nereda se ne dobija samo unošenjem previše nameštaja, već i korišćenjem različitih detalja i ukrasa, zato dobro razmislite o tome šta vam je zaista potrebno i pokušajte da izbacite sve nepotrebne stvari iz vašeg enterijera.

Ono što je takođe bitno da zapamtite to je da nikada ne kupujete nameštaj, a da ga pre toga niste izmerili. Isto važi i za vaš enterijer, za koji je neophodno uzeti sve potrebne mere pre nego što se otisnete u potragu za nameštajem. Previše mali ili previše veliki nameštaj deluje neadekvatno i veštački, što je prilično velika greška u dizajnu enterijera.

Osvetljenje kao bitan element uredjenja enterijera

Osvetljenje je u svakom enterijeru od presudne važnosti, a to ljudi retko zanemaruju, tj. bar oni koji nisu profesionalci u dizajnu enterijera. Naime, prirodno svetlo je uvek najbolje i zato ga nikako nemojte blokirati debelim zavesama ili nameštajem. Kada je reč o planiranju rasvete i veštačkog osvetljenja, uvek treba imati više od jednog izvora svetla u sobi. Osim glavnog osvetljenja koje je najčešće luster, poželjno je imati i sporednu rasvetu, kao što su ambijentalna svetla na zidovima ili neke zanimljive stone ili podne lampe. Ono što se takođe uvek preporučuje u dizajnu enterijera to je korišćenje dimera, odnosno potenciometra, u svakoj prostoriji, pa čak i u kupatilu. Od osvetljenja sve zavisi; ono kreira atmosferu u prostoriji, a potenciometar je najzgodniji način da imate kontrolu nad jačinom i vrstom svetlosti, a samim tim i na celokupan izgled prostorije.