@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

BS Centar

  /  Enterijer   /  Uređenje enterijera kancelarije i poslovnog prostora

Uređenje enterijera kancelarije i poslovnog prostora

Kada započinjete sopstveni biznis jedan od najtežih izazova je uređenje enterijera kancelarija i radnih prostorija, što se vrlo često zanemaruje kao bespotreban trošak. Dobro uređen enterijer poslovnog prostora je možda skuplji na početku, ali je, dugoročno, sigurno štedljiviji od loše dizajnirane kancelarije, zato što nefunkcionalan radni prostor troši vreme i uzrokuje razne vrste frustracija koje često ometaju u usporavaju rad. Sa druge strane, sjajan radni prostor čini zaposlene uzbuđenim što će provoditi vreme u kancelariji, a samim tim i motivisanijim za rad. Zato uređenje enterijera poslovnog prostora ne znači samo postaviti radni sto i kompjuter, nego i brojne druge stvari o kojima do sada verovatno niste ni razmišljali.

Osvetljenje u radnom prostoru

Na prvom mestu morate znati da je osvetljenje vrlo bitno u vašem poslovnom prostoru. Nedostatak prirodnog svetla se može negativno odražavati na produktivnost i raspoloženje zaposlenih, tako da je dobro osvetljena prostorija neophodna za održavanje dobre radne atmosfere. Razlog je taj što su naše oči prilagođene za funkcionisanje na otvorenom, sa promenama jačine sunčeve svetlosti, a ne za dosadno i neprekidno veštačko osvetljenje. Prirodno osvetljenje će pomoći pri zamoru očiju i značajno redukovati pritužbe na glavobolju. Prirodno svetlo, takođe, čini ljude vedrijim i energičnijim, zato pri uređenju enterijera vaše kancelarije, pokušajte da maksimalno iskoristite sunčevu svetlost sa prozorima, svetlarnicima ili staklenim zidovima. Na taj način možete i značajno uštedeti na električnoj energiji.

Specifičnosti kancelarijskog nameštaja

Kada birate nameštaj za vaš radni prostor, morate uzeti u obzir i delatnost kojom se bavite. Takođe, morate voditi računa i o zaštiti i udobnosti. Većina radnika provodi više od 8 sati dnevno sedeći za kompjuterom, što može dovesti do raznih zdravstvenih problema. Zato je, pri uređenju enterijera kancelarije, izuzetno važno birati nameštaj po meri koji je posebno namenjen za poslovne prostore, i koji je napravljen ergonomično i sa svrhom. Stolica je naizgleda zanemarljiva stvar, ali sedenje na nekvalitetnoj stolici, pored bola u leđima i drugih zdravstvenih problema, može biti i jednostavno neudobno, pa će vam i tada praviti problem, jer će zaposleni biti nezadovoljniji pa će, na kraju, možda iz tog banalnog razloga manje želeti da dolaze na posao. It tog razloga, nikako nemojte štedeti na kancelarijskom nameštaju koji, pored maksimalne udobnosti, treba biti i stilski adekvatan. Takođe, birajte ormare i radne stolove koji imaju dovoljno fioka i skladišnog prostora. Rešite problem suvišnih kablova oko stolova, a u slučaju da više zaposlenih radi za jednim stolom, pregradama se lako može omogućiti malo ličnog prostora i privatnosti.

Neutralne boje su siguran izbor u uređenju enterijera kancelarije

Neutralne boje čine da prostorija izgleda veće i prostranije. Takođe se slažu dobro sa svim drugim bojama, tako da ako zidove ofarbate u neku neutralnu boju, slobodno možete menjati i praviti inovacije u poslovnom prostoru i više se uopšte ne morate brinuti za zidove. Iako neutralne boje jesu najpopularnije kod uređenja enterijera poslovnih prostora, one svakako nisu jedini prihvatljiv izbor. Svetloplava boja, na primer, poboljšava koncentraciju, a ako ste u stalnom kontaktu sa klijentima, dizajneri enterijera preporučuju da negde u vašoj kancelariji upotrebite neku jarku boju; crvenu ili narandžastu, recimo, jer daju osećaj živosti i energije. Ostavite dosadne slike za zidove hotelskih soba, a na zidove vaše prostorije možete postaviti slike koje govore o vama i vašoj poslovnoj delatnosti ili zaposlenima.

Važnost ekonomičnosti prostora

Pošto ste već investirali u posao i poslovni prostor, svaki centimetar vam mora biti važan. Upravljajte tim prostorom tako da bude funkcionalan i učinkovit. Uzmite u obzir koliko zaposlenih imate i shodno tome planirajte njihov prostor i položaj u kancelariji. Takođe, morate osmisliti i optimalan prostor za kretanje, jer nema ničeg goreg od uzanog i skučenog prostora u kojem se stalno sudarate sa nekim. Najlakše rešenje za taj problem je staviti radne stolove u ćoškove prostorija, što će otvoriti prostor u sredini za cirkulaciji ljudi i neometano kretanje. Velike svetske kompanije najčešće imaju otvorene radne prostore kojim podstiču timski rad i komunikaciju među zaposlenima, zato što kvalitetno dizajnirane kancelarije otvorenog plana olakšavaju razmenu informacija, a pritom ne ometaju koncentraciju zaposlenih.

Planirajte poslovni prostor sa pogledom na budućnost

Uvek pravite plan uzimajući u obzir mogućnost da se nekad možete predomisliti. Pri uređenju enterijera kancelarije kupujte opremu i nameštaj koji se lako može pomerati ili odstraniti, a ne nameštaj koji je praktično ugrađen u kancelariju. Ovakav potez ostavlja prostora da, kad god je potrebno, uvek možete lako napraviti neke promene. Takođe, daje vam mogućnost prilagođavanja i slobodu da, ako nekad prerastete vaš posao preraste trenutni poslovni prostor, promenite poslovni prostor bez poteškoća pri prodaji ili selidbi stvari.