@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

BS Centar

  /  Enterijer   /  Uređenje mračnog prostora

Uređenje mračnog prostora

Kako urediti prostor bez prirodnog osvetljenja?

Uređenje mračnog prostora može da predstavlja ozbiljan izazov i za najveće eksperte. Osvetljenje je esencijalni aspekt ambijenta i energije koju prostor nosi sa sobom. Neverovatno kakve transformacije prostora možemo postići ako umemo da unesemo svetlost. Zato, prostori sa velikim prozorima, prirodnom svetlošću i čistinom generalno predstavljaju prostore koji su savršeno platno za vrhunski dizajn enterijera. Ipak, pravi stručnjaci treba da umeju da stvore osećaj svetlosti i tamo gde je njeno odsustvo evidentno. Ukoliko mislite da su Vašem prostoru potrebne ruke i oči stručnjaka – budite slobodni da nas kontaktirate. Dizajn enterijera nije jednostavan posao, ali svakako, postoje načini kojim možete da mračan prostor bez svetlosti učinite životnijim i veselijim.

Uređenje mračnog prostora i večna igra bojama

Mračan prostor želi kontrast – zato upotrebljavajte svetle nijanse i vedre boje i time nadomestite toplinu koju bi prirodna svetlost unela u prostor. Igranje sa bojama podrazumeva i boju zidova, ali i svetli nameštaj za mračan prostor. Tamne boje u tamnom prostoru učinile bi prostor vizuelno manjim i dodatno naglasile nedostatak prirodne svetlosti. Ne samo zidovi i nameštaj – čak se možete odlučiti i da odaberete svetle podove. Beli podovi će reflektovati svetlost prostora. Ono što je važno jeste estetiku prostora kombinovati sa praktičnošću i funkcionalnosti. Ne smemo zaboraviti da prostor često ima svoju funkcionalnu svrhu, ne samo estetsku. Zato je važno da u prostor uključite sve važne aspekte, tek tada će svrha biti zadovoljena.

Uređenje mračnog prostora- Ogledalce, ogledalce, kolika je ova soba?

Šta ima najbolju reflekciju svetlosti? Ogledala! Ogledala će pomoći pri uređenju mračnog prostora, uz pravu kombinaciju sa osvetljenjem učiniti vizuelno većim i reflektovaće svetlost, a to znači više svetlosti u prostoriji! Igrajte se sa ogledalima, ali pazite da ne preterate i da prostorija ne postane neprijatna za boravak. Nije lako urediti mračni prostor – ali kada to učinite na pravi način, imaćete inspirativno i prijatno mesto za boravak. Kada govorimo o prostorima koji nemaju prirodno osvatljenje, to su najčešće hodnici, toaleti i ostave u stambenim prostorima. Upravo u tim prostorijama ogledalo može biti dobro rešenje. Ovo se posebno odlosi na ulazne hodnike, koji na taj načih mogu dobiti reprezentativniji izgled i mogu biti vizuelno povećani .  Rado ćemo Vam pomoći na tom putu.

Kada nema svetlosti – stvorimo je!

Postavljanjem veštačkog osvetljenja na odgovarajuće pozicije: plafonsko osvetljenje, zidne lampe i slično možemo ostvariti dinamiku u prostoru i učiniti ga vedrijim. Bitno je odabrati adekvatnu rasvetu koja će dati prostoru opšti nivo osvetljenja (plafonjere, visilice, lusteri i slično), kao i osvetljenje pojedinačnih tačaka (podne i zidne lampe). Takođe led trake mogu biti odlično sredstvo za postizanje dinamike. One se mogu staviti kao skriveni element u policama, zidnim oblogama, spuštenom plafonu i slično. Važno je da znate koliko svetlosti i lampe je potrebno kako bi Vaš prostor bio osvetljen kako treba.

Unesite veselost

Veselost se unosi kroz detalje – jastuci, prekrivači, tepisi, slike – radite na svojoj kreativnosti! Kada ste iz prostora izvukli najviše kada je u pitanju osvetljenost, vreme je da belini dodamo malo boje. Neki se čak odlučuju na potpuni kontrast kako bi se istakli geometrijski oblici ili neki delovi prostora, a ponekad će neka jarka boja potpuno promeniti prostor. Pustite mašti na volju i komfor je tu.

Enterijer BS Centar dugi niz godina oprema različite prostore, za različite svrhe obezbeđujući visok kvalitet, funkcionalnost i izuzetnu estetiku. Bićemo srećni da znanje primenimo za oplemenjivanje Vašeg prostora – ukoliko Vam je potreban dizajn enterijera, izrada nameštaja po meri, ali i svi ostali radovi – kontaktirajte nas.

Fotografije su preuzete sa pexels.com.